Nw BBS 壬天堂世界

热搜: 资料集合
返回列表 发新帖
楼主: benny8855

[成品] 大虫评测TT能天使

自己动动手就好了  D版怎么也不可能是Z的
上次也是楼主评测德天使;我还以为有多差
到手还是很不错的
楼主摄影技术有待提高
说质量不行的最好先看到实物
TT目前出的4个00我全买了 能天使稍差
其他的读都很不错 细节全有的
PS:骂差的人 麻烦你去买BANDAI的 只有正版适合你们。。
TT很不错 不要堕落。。。。。
37楼难道你是GHD的托?

LS的你别挑起战争好不....我哪讲过GHD好了?你可以翻我以前发的贴,全部讲TT好话,现在骂TT一来是实事求是,质量确实差了,二来是为了骂醒它,而且我要说明,我买TT的同时都买B社,比如力天使我就有B社和TT的了,MG的普通版SF也是同时有B社和TT,但B的舍不得拼先拼了TT的...倒是你有否同时拥有两款一模一样的东西呢

拍摄原因嘛? 很肉......边缘感觉很不好

感觉嘛,毕竟TT的HG只是这个价钱的东西,不同于MG的利润空间大,TT在这上面画的心思肯定比海牛SF等小,他能做到脸不囧我就已经知足了,不过质量下降之明显我只能说TT你悠着点吧。
毕竟胚子还是不错的,消消气用这个练练手的了

所谓爱之深责之切……TT你已经在向GHD看齐了……

一直支持国产支持TT的说几句:
做过SEED系列再做00的,确实00质量相对下降了,现在在做的胖子,突胶和凹陷情况比较多,分模线也教先前严重,个人感觉SEED系列观星者几部是很不错的。
00的EXIA偶是必入的,就现在看LZ发图来看还不至于太差。
个人觉得素组个Z的没有改造个D来的有趣~

为什么祖国版的都好你刚从油锅里面出来的一样。。。。

就不能用点好的原料嘛!

TT这次真失态............
是我期望过大吗???????

质量差````

还真不感想象以后的机体会如何

原帖由 xxsk8 于 2008-7-17 19:47 发表
很光 很肉 很油
  等下出来观众一定会骂我的
   这根本就没以前TT的好

所以拍之前要自己先试一下,LZ又不想说拍完之后加了很多特技,那台机动啊~~~~ (是不是很搞笑。。。)

其实”大虫“嚟个名,系我同BENNY一起啉出嚟。点解叫”大虫“?! 唔洗讲,见到包过咗期嘅纸巾,大家都明晒啦。
目的系乜?!其实都冇乜嘢嘅。只不过我哋两个都中意玩模型,BENNY中意D公仔,而我就中意手工嘅过程。我啉我哋嚟两人亦都各自代表咗时下模型界嘅两类人群。

自从玩起高达之后,一直都希望系网到揾到D关于高达模型嘅介绍网站。但系揾嚟揾去,揾到较全面嘅网站都系得嗰一个,唔洗讲,咪就系韩国佬嘅大龙啰。而且仲要系得Z版嘅。
介绍D版嘅,少之又少。就系咁,我哋就产生咗嚟个啉头,我哋要出个全面D介绍自己国产嘅模型网站。

结果一发不可收拾,一次4、5盒,再次7、8盒,发展到后来一次十几二十盒咁买,买到依家可以讲市面上仲可以买到嘅大路货,都买过了(多到可以铺嚟当床训。 咩话?!D定Z?!仲洗讲嘅,如果系Z嘅,我依家已经眸响天桥底扎紧兜了),但系我哋仲希望可以通过网络收到D绝咗版嘅机型。

UP咗一大堆费话,其实主要系睇到依家始终都仲系有D人响到为咗Z同D系到插嚟插去,有D睇唔过眼,索性上埋嚟插埋一份 。讲下笑!
我想问下:你玩嘅系Z咁可以点呢?你玩嘅系D咁又点呢?玩Z嘅就可以晒命?!玩D嘅就觉得自己啤人睇唔起?!我啉大家唔会咁认为呱!?如果系嘅,咁我就真系唔知点讲好了。
我自己就两样都接受了,Z版有良好嘅组合度同品相,D版就有价格平嚟一重大好处。坏处呢,唔洗讲啦,地球人都知了!
我自己系偏向中意享受模型制作过程中嘅乐趣嗰类。Z版“啪~啪~啪”搞掂,爽啊!放得上柜。得闲望下,哇!好靓啊!D版磨啊、挫啊、痴啊,搞你一大餐都仲系合唔紧,好难得砌埋一“旧”,岩岩想攞起身放上柜,“噼叭”就咁就身首异处,就算啤你D502痴到唔会分尸了,点知想摆个靓仔POSS嗰阵,又发觉个“仔”学咗软骨功,D手手脚脚软到吊吊fing。当即火都嚟埋,想兜嘢掟佢落地,追加两脚。(插曲:BEENY之前就系咁杀咗两条人命,一个系D版强袭,一个系D版自由。原来BEENY好打过机器人嘎 咔咔!冤枉嘅就系佢队霖嘅嗰两条友,系我D靓嚟嘎。惨~)讲返我,我中意D版少少,亦因为睇中咗佢恶搞嚟点,一堆luck头luck骨生晒肥膏嘅垃圾塑胶,响自己嘅手工下,慢慢将佢重新塑做返一个似样嘅公仔,过程中每一下都可能要求面对唔同嘅问题,最后又通过自己嘅思考同实践,慢慢去将想法变成现实,到最后达到理想嘅效果同成品,嗰种成就感远远超过咗Z版嘅嗰几声啪~啪~啪。

某某讲得岩:冇垃圾嘅模型,只有垃圾嘅手艺。D同Z系某一个程度嚟讲,本系同一样东西。

我自己嘅少少总结:砌模型,始终都系一种制作,所以想砌得好,前提系要有一颗平常心,一种好嘅耐性,一个懂得思考嘅脑袋,一双通过锻炼而来嘅灵巧双手,一堆杀食嘅工具。嚟个就系我认为嘅五个一了。

大虫以后将会尽有限嘅时间(希望唔洗咁快逼住揾女朋友 )同能力第一时间将新出嘅国产高达模型(当然会有以前嘅旧款),以版件同索组嘅方式掟上网啤大家可以了解到新模型嘅全貌。由于资源同器材有限(没有DC只有N95 8G )摄影技术亦都系门外汉,所以拍摄嘅图片可能会有所欠缺,请原谅,我们会尽可能去改善。重申一下,我哋掟上嚟嘅,系完全冇经过任何特效嘅图片,一心只想以最真实嘅一面提供啤大家参考,素组亦都系仅仅从料框剪落嚟组合嘅(有时为咗以后涂装方便,可能会冇装到透明件),未作任何精加工。

最后,我同BENNY希望“大虫”可以慢慢成立起身,将制作模型嚟种乐趣延续落去。我哋自己嘅小网站已经着手搞紧,大家有咩好提议或者想要我哋做D咩就即管开声同BENNY或者同我讲。希望到时出到嚟,真真正正系大家想要嘅嘢。

终于捱过咗眼光光嘅时间了。^_^可以去训噜[m112]

回复 53# 的帖子

现在讨论D版的基本都去XIAOT

能天使不支持了,估计买B社的外挂装甲包

好粗糙,还好我有B社的了..............

这么肉呢 TT退步了啊..

怎么感觉tt的质量在下滑啊。。。 想入手只TT的座天使1号机。。现在看到TT的质量想想还是算了。。。大众的好评是TT骄傲了吧。。。

出事啦,TT的质量开始下降啦

恶心`````````

想想吧~20块的东西指望什么.....
能做到这样就不错了~
期待TT出马甲~Z的太贵太怨念....
有过1/144的和1/100的EXIA的路过.....