Nw BBS 壬天堂世界

热搜: 资料集合

各种电镀大比对!!!!!!!!

声明︰
1. 我同几间野绝冇任何利益瓜葛,这帖纯粹交流。
2. 所有相(除左黄忠个张系系御电堂个blog度copy返黎)全部都系由我用同一部相机同一个亮度下亲自拍摄,唔会有唔同相机唔同人,所以唔同效果的情况出现

温馨提示︰
每个人摆出黎既样本一定系美轮美奂既,边个会攞自己做的次货做display,但实际买番去货又有冇咁既质素呢?因为咁我先加左可靠性呢项,唔系大家买左次货就只会欲哭无泪。
P.S.我post出黎既作品全部系自己亲手买既,千真万确系佢地既作品。
见近来自家电镀的作品作为唔少人既兴趣,今次我就不惜工本 ,买左而加有出电镀的几个商家的商品作比对 。当然,我攞既只系佢地小部分的作品,唔可以百分百作准,但七成都应该冇问题既 ,顺带一提,全部分数满分都系10。(注︰可靠性指佢的货的质量会唔会成日有出入,是不是时时都咁好)事不宜迟,去啦!!!!!!!!
第一︰bandai
作为龙头大哥,第一个梗系评论bandai啦!!非常闪,颜色非常均匀,而且价钱相比之下好平(无计啦,人地系大厂,廿几年经验,专出呢D野,仲要一整整咁多只,梗系平 )好啦,去分!!!!色泽   ︰10
闪亮度︰10
均匀度︰10
可靠性︰10 (大厂嘛)
价钱   ︰10 (大厂嘛)
特别优点︰大厂..........
特别缺点︰电镀电一边,另一边系哑银,呢点好难顶,佢真系好唔厚道,净系做一边..........
第二︰爆激闪
皆旺商场地库
佢算系比较耐的一个商家,第一个出三国自家电镀既,而且质量一直都几好,系开头有沙石,但近期愈做愈好,非常穏定。去图!!!!
色泽好匀,而且好闪,睇落同原厂电镀分别唔大,系只金淡左D,上埋油,正!!呢五张系后期的作品,金色变得金好多,好有贵气feel,而且仲闪过以前,因为电薄左,所以件件D纹仲出。爆激闪2.JPG呢个银色就差D啦,唔得光滑,一dat dat,可能系太lum既关系呢三张就靓好多啦。呢只绿色唔得闪,应该系打得太厚。去分!!!!!!
色泽   ︰9
闪亮度︰10
均匀度︰8.5
可靠性︰9 (而加) 7(以前
)价钱   ︰7 (真系唔算好平)
特别优点︰两边都电
特别缺点︰货唔多,种类都唔多
第三︰御电堂
in's point 2楼
御电堂系电镀界的后起之秀,而加技术明显未成熟,货比货之下,明显会被比下去,有D其至会现哑面 ,但有D货又会比到人惊喜。明显有颜色唔匀的情况出现,而且好厚,令佢唔够令面加上佢电唔同颜色系用银底喷油造成的,而唔系正式用焗漆,令情况变得更严重呢幅图系最好的证据,如果用焗漆,洗既时候系唔会一dat dat既而且喷件会令闪面变哑,唔够闪,其实细心睇xxx的黄忠把蓝色弓,就睇到其实系闪中带哑,呢个就系喷件最大的唔好处,但胜在成本够低。蓝弓既反光同"照镜"程度明显不及银件金件,肩膀条龙同把弓都只得反光,冇得"照镜",系因为层蓝油打得太厚的缘故。而且右边条龙仲约膜睇到喷色唔匀。陆逊头冠亦有相同情况,甚至仲有不明来历的点点,电上去层野仲甩甩地,我而加只手度仲有少少金粉......呢只水军兵绝对系惊善之作,够闪,颜色均匀。去分!!!!!
色泽   ︰6
闪亮度︰7
均匀度︰6
可靠性︰5(真系一水水,有时几好,有时搅成咁,真系要睇你好不好彩)
价钱   ︰7(同爆激闪差唔多)
特别优点︰两边电,货几齐,好多款都有,连旧BB都做
特别缺点︰质量仲要再提高至得,始络啱啱做,加油!!!!!!!!!
第四︰bendi

循例讲讲la,其实对佢好唔公平,因为佢根本蚀底,佢用的系翻版件,本身就差一截。唔洗多评论,一句讲晒,失败,但超平。去分!!!!
色泽   ︰5
闪亮度︰7
均匀度︰6
可靠性︰4(一直都咁差)
价钱   ︰15(超平,要比爆分佢)
特别优点︰超平
特别缺点︰质量垃圾
以上纯属个人意见,我知有好多人支持爆激闪,亦有好多人支持御电堂,我唔想因为呢个post而左我同各位网友的和气,其实只要自己玩得开心就得,不过参考下人地的意见再搵下有冇再好的选择或试下新野都系一件好事,最后希望大家享受到电镀的美及玩电镀的乐趣,谢谢 !!!!!!!!!!!!!!!

图太大了...LZ...

好详细~~~辛苦了!

好大嘅图片

我比较喜欢爆激闪,而且也技术也比较成熟

请问是人手电镀还是买回来就是这样的成品??
老实说 一分钱一分货 这才是硬道理

能不能用普通话,看着太费劲了

跟住楼主的介绍 结论是 还是bandai好

可以攞处理好嘅零件去做电镀处理就好

其实BENDI都可以啦,玩具最紧要系乐趣,拥有才有乐趣,得个睇字,有什么好呢?

BZ能否禁止方言?~~~

原帖由 新宿 于 2009-5-18 19:22 发表
BZ能否禁止方言?~~~

说不定有人天生不会“国语”...其实看懂就看,看不懂就看图。
两样都不懂的就略过...

方言固然讨厌,但是也不能一个标准就把有用的东西给卡住了。这跟广电局有啥区别...

介绍完全没看懂= =

好吧…我承认我是文盲.....................

由於不想被某網友用試版作比較,也不想給大家留下壞印象,故此,將作品(實物)拍下供大家參考...,希望各位大大請以明亮的眼睛感受一翻...作品是好或是壞!!(近照~)

一,LZ方言太重,发帖前请去看看版规。
二,LZ的图太大了,下次请压缩图片大小后再放。
三,一份价格一份货,志明的道理。所以比来比去,还是叫大家去买笨呆的,其他一律观望。

我都讲惯白话,但系睇白话就比较辛苦了,仲系书面语比较好

虽然广东人,虽然白话好熟,但看粤语的文字还是很辛苦的```

估计LZ是香港的,那大家也就要懂得体谅吧.在香港的话,没哪个是说普通话的~
能做一个这样的分析,非常感谢,我也非常喜欢电镀,但不喜欢整件版件电镀(那无法处理的水口,那无法处理的接缝, ),如果可以把自己分好件,做好无缝的拿去加工电镀就好了~

香港澳门是没哪个说普通话的,但是写东西都是用书面语的