Nw BBS 壬天堂世界

热搜: 资料集合

[评测] 強弩再來!!!!—ROBOT魂 113 ARX-7 ARBALEST 2.0 完全玩評報告(转自玩具日报)

今次個玩評快快手出,係因為入手既係AS系列既ARX-7。背景野唔講,反正大家都應該知架啦。其實佢係一隻再版機,之前R魂都有出過ARX-7既,而且個QC各樣都做得唔錯,依家佢又出隻再版,當然係會比前作更好。不過,到底好左幾多,還是都係差唔多?以下評論將會為大家說明一下~

表面睇落去,D線條好似實淨過之前個隻D,但分別不大。

睇埋個背面,感覺都好似係唔錯。不過,呢一次,先要說一個大大既扣分位。新舊ROBOT魂最大既分別位在於,新ROBOT魂係有一個插位,係為魂STAGE而設既。而ARX-7既插位就係個背度。不過,我個隻個蓋點整都係搞唔開,就黎隻野都整爛啦。所以,我最後都係放棄左用魂JOINT。結果,以下所有相既POSE都係用原始既方法去搞啦。undefined 的確,我真係唔明個HOLE點樣要搞到咁樣打開......燥了,扣分﹗

就可動度而言,呢一隻的確係比上一隻做得出色好多既~只係睇下個肩頭位同踢腿動作就明白,呢個位完全係新版贏左了~

係時候去D POSE相。得益於高可動度,好多之前擺得好辛苦既POSE,依家都幾輕易做得到~

講真,就咁睇,唔多分到新版再舊版,新版係多左D DETAIL位,但整體既差別真係唔大啦....

做動作個時既分野就大D,今次係側踢~

講真,多左可動既關節,係好玩左,但同時又難玩左,因為真係郁一郁就郁哂成隻野,所以要擺POSE真係要畀D耐性

腳既可動度提高左,所擺既POSE既氣勢比以前強一點

本來個背插搞得到既話,可能影得順利好多,不過依家就真係NOWAY兼超麻煩,希望有大大可能幫我諗諗點整塊野落黎

睇番個面相,比起舊個隻,其實都算係有一個幾大既改變啦,新個隻的確係DETAIL左好多,唔錯﹗而且頭部既可動度提高,令到D動作睇落去可以擺得更自然一些﹗

最受注目應該係條鞭。之前佢同山口之間最大既分別就係,人地山口整到條鞭,但係偏偏R魂又整唔到,搞到個感覺唔太好咁。依家出番條鞭,成個感覺即時完整番唔少~

美中不足的是,換鞭PART要先拆腕然後再插野入去,感覺上好似可能再做好少少咁。

將隻手向上擺,就做到由上下#既感覺,幾好﹗呢個POSE要做得自然,都真係幾睇隻腳個擺位

呢張相個角度我自己覺得攞到位,不過就係差左少少隻左手條鞭唔太出啦,甚為可惜.........

一手刀一手槍都幾好~

手咬住把刀個野都係要換頭先至得~~

好,係時候去DRIVER開動個時既現象~

好正.....讓那些買了1.0的人情何以堪...

比例空驾驶舱控纠结啊,要是出MG多好

反正我买1.0回来也是尸站,新版无压力。

唔错,值得入手(没入1.0,有点高兴!!!!)

不过话时话,有一就可能有二,ARX-8如果又黎个2.0点算。=。=||

感觉还是不错的~~~~``

呢个贴彻底变成方言贴啦
买佐1.0嘅飘过~~

广东话完全看不懂。。

呢只好似唔系港行喔,香港果然神速啊

正啊!等待补款中!
我也庆幸没有入1.0,ARX-8我倒不怕2.0,来了就照单全收是了
我就怕那些M9都要来2.0....我刚才萌购买的妇科克鲁兹都在路上了....

翻译开始,造福各位普通话玩家!!!

今次個玩評快快手出,係因為入手既係AS系列既ARX-7。背景野唔講,反正大家都應該知架啦。其實佢係一隻再版機,之前R魂都有出過ARX-7既,而且個QC各樣都做得唔錯,依家佢又出隻再版,當然係會比前作更好。不過,到底好左幾多,還是都係差唔多?以下評論將會為大家說明一下~

这次这个测评快快出手,是因为入手的是AS系列的ARX-7,背景故事不说,反正大家都知道的,其实它是一个再版机,之前R魂都有出过ARX-7的,而且QC各样的都做得不错,现在它又出个再版,当然会比前作更好。不过,到底好了多少,还是都是差不多i?以下评论会为大家说明一下~

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————

表面睇落去,D線條好似實淨過之前個隻D,但分別不大

表面看上去,那些线条好像硬挺过之前那个一点,但分别不大~

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————

睇埋個背面,感覺都好似係唔錯。不過,呢一次,先要說一個大大既扣分位。新舊ROBOT魂最大既分別位在於,新ROBOT魂係有一個插位,係為魂STAGE而設既。而ARX-7既插位就係個背度。不過,我個隻個蓋點整都係搞唔開,就黎隻野都整爛啦。所以,我最後都係放棄左用魂JOINT。結果,以下所有相既POSE都係用原始既方法去搞啦。undefined 的確,我真係唔明個HOLE點樣要搞到咁樣打開......燥了,扣分﹗

把背面也看看,感觉都好像不错,不过,这一次,先要说一个大大的扣分点,新旧ROBOT魂最大的分别在于,新ROBOT魂是有一个插位,是为魂STAGE而设的,而ARX-7的插位就在背这里,不过,我那只的那个盖子怎么弄都是弄不开,都差点把这家伙搞烂了,所以,我最后都是放弃了用魂JOINT,结果,以下所有照片的POSE都是用原始的方法去搞啦。undefined,的确,我真的不明白这个HOLE为什么要这样打开法...火了!扣分!

就可動度而言,呢一隻的確係比上一隻做得出色好多既~只係睇下個肩頭位同踢腿動作就明白,呢個位完全係新版贏左了~

就可动度而言,这一只的确比上一直做得出色很多的~只是看那个肩膀位和踢腿动作就明白了。这个位置完全是新版赢了~

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

係時候去D POSE相。得益於高可動度,好多之前擺得好辛苦既POSE,依家都幾輕易做得到~

是时候给写POSE照,得益于高可动度,好多之前摆得很辛苦的POSE,现在都挺轻易做得到~

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

講真,就咁睇,唔多分到新版再舊版,新版係多左D DETAIL位,但整體既差別真係唔大啦....

说真的,就这么看,不怎么能分到新版旧版,新版就是多了些细节位,但整体的差别真的不大啦...

做動作個時既分野就大D,今次係側踢~

做动作的时候的分别都大点,这次是侧踢~

講真,多左可動既關節,係好玩左,但同時又難玩左,因為真係郁一郁就郁哂成隻野,所以要擺POSE真係要畀D耐性

说真的,多了可动的关节,是比以前好玩了,但同时又比以前难玩,因为真的动一下就整个玩具都动了,所以摆POSE要给点耐性

腳既可動度提高左,所擺既POSE既氣勢比以前強一點

脚的可动度提高了,所摆的PODE的气势比以前强一点

本來個背插搞得到既話,可能影得順利好多,不過依家就真係NOWAY兼超麻煩,希望有大大可能幫我諗諗點整塊野落黎

本来那个背插搞得到的话,可能照得顺利很多,不过现在真的是NOWAY而且超麻烦,希望有大大可以帮我想一想怎么把那块东西弄下来

睇番個面相,比起舊個隻,其實都算係有一個幾大既改變啦,新個隻的確係DETAIL左好多,唔錯﹗而且頭部既可動度提高,令到D動作睇落去可以擺得更自然一些﹗

回望面相,比起旧的那个,其实都算是有一个挺大的改变啦,新的这个的确是精细了好多,不错!而且头部的可动度提高,让那些动作看上去可以摆得更自然一些!

最受注目應該係條鞭。之前佢同山口之間最大既分別就係,人地山口整到條鞭,但係偏偏R魂又整唔到,搞到個感覺唔太好咁。依家出番條鞭,成個感覺即時完整番唔少~

最受注目的应该是这条鞭,之前它和山口最大的分别就是,人家山口把鞭弄了,但是偏偏R魂就没有,搞到这感觉不太好一样,现在把鞭子出了,整个感觉马上完整了不少!

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

美中不足的是,換鞭PART要先拆腕然後再插野入去,感覺上好似可能再做好少少咁。

美中不足的是,换鞭子的部件要先拆腕然后再把东西插进去,感觉上这里好像应该可以做得更好一点才对

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

將隻手向上擺,就做到由上下#既感覺,幾好﹗呢個POSE要做得自然,都真係幾睇隻腳個擺位

把那只手向上摆,就做到由上下#(这个估计是打错字之类的,不会翻译)的感觉,不错!这个POSE要做得自然,真的要看那个脚的摆位

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

呢張相個角度我自己覺得攞到位,不過就係差左少少隻左手條鞭唔太出啦,甚為可惜.........

这张相片的角度我自己觉得摆到位了,不过还是差那么一点点,左手的鞭子(被遮住了)看不出来,甚为可惜

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

一手刀一手槍都幾好~

一手刀一手木仓的还不错~

——————————————————————————————————————————————————————————————————

手咬住把刀個野都係要換頭先至得~~

手(应该是口才对,LZ应该是打错字)咬住把刀这一下,都是得换头才行~~

————————————————————————————————————————————————————————————————

好,係時候去DRIVER開動個時既現象~

好,是时候给点DRIVER开动时的相(估计都是LZ打错字...)~

好正.....讓那些買了1.0的人情何以堪...
heroshawn 发表于 2012-2-24 19:22

我还入了两台呢
一台普通版,一台全灰色版

比例空驾驶舱控纠结啊,要是出MG多好
nt445223 发表于 2012-2-24 19:30

mg 1:100的话比现在还小 想要mg大起码1:48才行

难道说看了评测反而没多少好感的人只有我吗?

翻译开始,造福各位普通话玩家!!!

今次個玩評快快手出,係因為入手既係AS系列既ARX-7。背景野唔講,反正大家都應該知架啦。其實佢係一隻再版機,之前R魂都有出過ARX-7既,而且個QC各樣都做得唔錯,依家佢又出 ...
G-Kero 发表于 2012-2-24 21:48

感谢一下。。

这货算比例,估计是1:60的了....
AS貌似全高9米左右,高达全高18米= =
MG的大小,可以去参照下青岛社出的悲剧的玩意,那货号称1:48的...有驾驶舱哦,坑爹的很啊

哎,今年全金属狂潮逆袭么= =真开心。B,你敢不敢去吧雷德幻象给我拿过来出个萝卜魂?

这货算比例,估计是1:60的了....
AS貌似全高9米左右,高达全高18米= =
MG的大小,可以去参照下青岛社出的悲剧的玩意,那货号称1:48的...有驾驶舱哦,坑爹的很啊

哎,今年全金属狂潮逆袭么= =真开心。B,你敢不敢去吧雷德幻象给我拿过来出个萝卜魂?

文字方面···真心看不懂···

没有买1.0的必须买2.0啊!

r魂把各个系列主角机都出一遍,然后都2.0一遍,留下一堆坑不填......下一个2.0搞不好是兰斯洛托